Weet jij hoe je er straks voor zorgt dat je bouwaanvraag in één keer goedgekeurd wordt? Met de komst van de Omgevingswet gaat er het een en ander veranderen voor bouwprojecten. Steeds vaker vragen gemeenten een inzichtelijk verslag hoe omwonenden betrokken zijn en wat hun inbreng was. Bouwbedrijven en ontwikkelaars moeten hiermee aan de slag om risico’s op het afwijzen een vergunningsaanvraag te voorkomen. Een afwijzing door gebrek aan een participatie-motivatie is namelijk hartstikke zonde van je kostbare tijd en geld. Dus ga aan de slag met het vastleggen van je participatie! Gestructureerde dossiervorming en een inzichtelijk proces zijn hierbij essentieel.

Op zoek naar een goed voorbeeld? KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling is een bouwbedrijf dat zich goed voorbereidt op de veranderingen die de Omgevingswet met zich gaat meebrengen. Dit geldt ook voor het thema participatie. KuiperArnhem had een duidelijk idee hoe zij voor een specifiek project met participatie aan de slag wilden. Hierbij hebben ze de Parolo-tool gebruikt. Lees in deze blog verder hoe het proces verliep en wat zij aan Parolo hadden.

“Het is heel gebruiksvriendelijk en laagdrempelig in het delen van bestanden met belanghebbenden en het opbouwen van je participatieverslag”.

Maarten Kamp – Senior ontwikkelaar en MT-lid

KuiperArnhem: innovatie is dagelijkse kost voor de bouw

KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling is het oudste zelfstandige bouwbedrijf van Arnhem. Maar dat wil niet zeggen dat ze ouderwets zijn. Sterker nog: innovatie is voor hun dagelijkse kost. Altijd gericht op nieuwe ontwikkelingen, zijn ze een van de eerste bedrijven die parolo hebben toegevoegd aan hun gereedschapskist om projecten die op eigen risico worden ontwikkeld beter te laten slagen. Senior ontwikkelaar en MT-lid Maarten Kamp legt uit waarom: “Wij willen altijd goed voorbereid zijn op de toekomst. Dus sinds de aankondiging van de nieuwe Omgevingswet denken we na over hoe we participatie in onze werkzaamheden kunnen integreren. Toen parolo op ons pad kwam, wilden we dat graag in de praktijk gebruiken. De tool heeft projectmanagementwerk uit handen genomen om stukken te delen met de omgeving. Door de automatische generatie van het eindverslag met reacties hou je alle stukken bij elkaar en ben je verzekerd van een compleet dossier.” 

Aanpak participatieproces

“Bij het eerste project waarvoor we parolo inzetten, zijn we begonnen met twee informatieavonden. Onze plannen hebben we daarna via parolo gedeeld met omwonenden en geïnteresseerden. Het systeem biedt ook een brief om uitnodigingen huis-aan-huis te verspreiden. Het is heel gebruiksvriendelijk en laagdrempelig. En natuurlijk goed voor de dossiervorming. Je maakt een project aan, voegt documentatie toe en deelt het met alle stakeholders. In hetzelfde project hebeen wij meteen de samenwerking met de gemeente gezocht. Zij waren ook gecharmeerd van parolo. Wij zijn in ieder geval overtuigd en gaan de tool zeker vaker inzetten.” 

In memoriam Maarten Kamp 1970 – 2023

Helaas bereikte ons het droevige bericht dat Maarten Kamp plotseling is overleden.
Maarten kennen wij als een gepassioneerd man die altijd op zoek was naar vernieuwing.
Zo zullen we hem ons altijd blijven herinneren.

We wensen de nabestaanden van Maarten veel sterkte toe.