Participatieconflicten

Als het voor inwoners lijkt alsof ze mee mogen praten, dan is het nogal teleurstellend als uiteindelijk blijkt dat ze alleen vragen mogen stellen. Het kan zelfs zorgen voor een vlam in de pan, of een verwoestende krantenkop. Ook zit je niet te wachten op interne conflicten, waardoor jullie project vertraging op loopt.  Bij jouw participatietraject is het dus noodzakelijk dat de verwachtingen met elkaar overeenkomen.

Vaak lijkt het net alsof je dezelfde verwachtingen hebt uitgesproken. Achteraf blijkt dat jullie net iets anders bedoelden. Dat zijn dan de kleine dingetjes, die uiteindelijk heel groot worden. Communicatie is moeilijker dan we denken.

Uit ons onderzoek onder Nederlandse gemeenten blijkt dan ook dat ‘verkeerde of verschil in verwachtingen‘ wordt gezien als een belangrijk risico bij participatie. Als je die verwoestende krantenkop wil vermijden, communiceer je op tijd met elkaar over de verwachtingen.

Conflicten voorkomen is makkelijker dan je denkt

Wij hebben een tool gemaakt waar je in een mum van tijd je verwachtingen uitspreekt. Hij neemt je mee langs de belangrijkste onderwerpen waarover je moet nadenken. Alle betrokkenen zijn binnen vijf minuten klaar. En jij ontvangt direct een overzicht van hoe iedereen erover denkt.

Op het moment dat de verwachtingen uit elkaar liggen, weet jij dat je een gesprek moet starten. En met dit overzicht in handen kun jij laten zien dat dit gesprek echt nodig is. Met zo’n gesprek halen jullie de ruis uit de lucht. Alle verwachtingen liggen op één lijn, en jullie zijn klaar voor een vliegende start.

Onze gratis Participatiemeter staat voor je klaar!

Zonder dat je hoeft in te loggen maak jij je project aan in onze participatiemeter. Binnen een minuut nodig jij al degenen uit die jij wil betrekken. Daarna hoef je alleen nog maar af te wachten wat er binnenkomt. Net zo gemakkelijk als Datumprikker dus.

Uitproberen is een makkie

In de participatiemeter kun je gelijk iedereen uitnodigen. Het is slim om eerst alleen je eigen e-mailadres in te vullen. Hierdoor kun je zelf eerst ervaren hoe prettig het instrument is. En je weet dan van tevoren precies wat je verstuurt. Als wij zelf mensen uitnodigen, willen wij weten wat we versturen. Dus dat gunnen we jou ook.