Je hebt een geweldig idee voor een stukje stad, en dan krijg je de vraag van de gemeente of je de omgeving wel hebt betrokken. Gemeenten werken aan handboeken over wat zij verwachten bij het participatieproces. Onder de Omgevingswet wordt het onderdeel van de vergunningaanvraag. Het is dan ook belangrijk om bij je ontwikkeling voldoende aandacht te hebben voor participatie.
Maar hoe pak je die participatie nou echt goed aan, vlot en zonder gedoe? Wilfried van Winden van WAM Architecten zat met zo’n vraag. Hij schakelde Parolo in om hem op afstand te helpen.
Wil je meer lezen over de valkuilen van participatie? Lees dan dit artikel.
Achtergrond
“Of het nou gaat over grote of kleine ontwikkelingen: Je raakt mensen in hun dagelijks bestaan. Er gaat iets veranderen in hun omgeving. En daar wil je de mensen toch minimaal van op de hoogte brengen, zodat ze niet opeens geconfronteerd worden. Daarnaast wil je zorgen dat belangen uit de omgeving gehoord worden. Dat je het gesprek samen aan kan gaan en naar elkaar kunt luisteren”
— Wilfried van Winden (WAM Architecten)
Wilfried is momenteel betrokken bij een locatie ontwikkeling in Delft. In het project is hij zowel architect als projectontwikkelaar. In de voorbereiding van deze ontwikkeling twijfelde Wilfried niet: er is vroegtijdig, voldoende aandacht voor participatie met de omgeving nodig. Hij besloot contact op te nemen.
Kostenefficiënt
Samen met Wilfried zochten wij naar een oplossing op maat voor zijn vraagstuk. Voor kleinere ontwikkelingen zoals het plan in Delft is het proces vaak overzichtelijk en heeft het niet veel zin om je team te versterken met dure adviseurs. Maar tegelijkertijd is expertise en een vlot proces toch gewenst. En dat vond ook Wilfried. Ons aanbod voor ‘coaching op afstand’ paste goed bij zijn wens: Een participatie expert helpt je een participatieplan op te zetten, en vervolgens ben jij zelf aan zet om de participatie verder uit te werken.
Voldoende aandacht voor het proces
“Het is een handige manier om participatie in je vingers te krijgen en goed vooruit te denken over het gewenste proces. Soms is de procesaanpak waarop je vooruitkijkt een soort mistige wolk. Maar dankzij het format van Parolo kan ik in dit geval het proces heel goed visualiseren voor mezelf” – Wilfried
Volgens Wilfried werkt het invullen van een opgesteld format erg prettig. Het participatieplan format verleidt je om na te denken over de beste aanpak voor jouw project. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid je participatieproces van start kan laten gaan.
Een participatieplan maakt niet alleen voor jezelf het proces een stuk duidelijker, maar ook voor andere partijen. Zo heeft Wilfried het ingevulde participatieplan gedeeld met de Gemeente Delft. Daarnaast wil hij bij de start van het participatietraject het plan van aanpak delen en bespreken met de belanghebbenden. Door je plan van aanpak vroegtijdig te delen voorkom je misverstanden en zorg je voor een vloeiend proces.
Ook benieuwd naar de mogelijkheden van coaching op afstand?
Heb jij ook een participatievraagstuk waarbij je een duwtje in de goede richting kan gebruiken? Of ben je goed voorbereid, maar loop je nog tegen dingen aan? Dan is onze ‘coaching op afstand’ misschien ook wel wat voor jou.
“Ik kon goed met Parolo uit te voeten en zou het graag bij toekomstige projecten weer inzetten” – Wilfried van Winden
Meer weten? Stuur een mailtje naar praatje@parolo.nl of bel naar 06-10934747